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 ADVISORY OPINION 424 
 
 SUMMARY 
 
Costs paid by a principal campaign committee for a reception given in honor of a candidate’s 
retirement from public office may be reported as noncampaign disbursements. 
 
 FACTS 
 
You ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board (Board) for an advisory opinion 
based on the following facts: 
 

1. You are the treasurer of the Mindy Greiling Volunteer Committee (the Committee), 
which is the principal campaign committee of Representative Greiling.  Representative 
Greiling has served for twenty years as a state representative. 

 
2. The office of state representative is up for election in 2012.  However, Representative 

Greiling has announced that she will retire at the end of her current term and will not 
seek reelection to the House of Representatives or to any other elected office in 2012. 

 
3. The filing period for candidates who wish to run for office closes on June 5, 2012. 
 
4. The Committee would like to use some committee funds, approximately $1,000 to 

$1,500, to host a reception for Representative Greiling.  The reception will be used to 
honor and thank Representative Greiling for her years of public service.  The reception 
would occur on June 16, 2012.  

 
5. No candidate seeking office in 2012 will be promoted, or will be speaking, at the event.  
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ISSUE 

  
May the Committee pay for the cost of the reception to honor Representative Greiling for her 
years of public service? 
 
  OPINION 
 
The Board only has authority to provide an opinion on the appropriate use of noncampaign 
disbursements.  Expenditure made by a principal campaign committee that are not noncampaign 
disbursements must be for the purposes provided in Minnesota Statutes 211B.12, which is a 
statute not regulated by the Board.  Therefore, in order for the Board to determine that principal 
campaign committee funds may be used to pay for the reception, the Board must conclude that 
the event qualifies as a noncampaign disbursement.  
 
Noncampaign disbursements are expenditures by a principal campaign committee which are for 
one of the purposes listed in Minnesota Statutes, section 10A.01, subdivision 26.  There are 
currently twenty-three purchases or payments made with principal campaign committee funds that 
are recognized as noncampaign disbursements by this statute.  The statute also gives the Board 
authority to determine if a purchase or payment not listed in the statue may be classified as a 
noncampaign disbursement. 
 
Noncampaign disbursements do not count against the campaign expenditure limit placed on a 
candidate who signs a public subsidy agreement.  Noncampaign disbursements are either for a 
purpose unrelated to the nomination or election of a candidate, or are for a purpose only 
tangentially related to conducting a campaign.  The Board uses its authority to recognize new 
noncampaign disbursements with caution so that campaign expenditure limits are not 
undermined.  The purpose of the new noncampaign disbursement must also be consistent with 
existing classifications. 
 
There are similarities between the event described in the facts of this opinion and Minnesota 
Statutes, section 10A.01, subdivision 26 (13), which provides that a principal campaign committee 
may pay as a noncampaign disbursement the “costs of a postelection party during the election 
year when a candidate’s name will no longer appear on a ballot or the general election is 
concluded, whichever occurs first.”  This noncampaign disbursement category is not directly 
applicable because the reception is not a “postelection party” as Representative Greiling will not 
file for office and therefore will not be appearing on either the primary or general election ballot. 
 
However, the reception will serve a purpose similar to a postelection party in that both are social 
gatherings of the candidate and the candidate’s supporters.  Whether the election was won or 
lost, a postelection party is primarily an opportunity for the candidate to express gratitude and 
appreciation to those who worked on the campaign.  A reception for a candidate who is not 
seeking reelection is primarily an opportunity for the candidate to express gratitude and 
appreciation to those who worked on prior campaigns and those who worked with the candidate in 
carrying out the duties of public service. 
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For a postelection party to qualify as a noncampaign disbursement, the party must occur at a time 
when it is no longer possible to influence voting for the candidate.  A similar effect is achieved by 
the proposed reception because it will occur after the deadline for filing for office has passed, 
which precludes the possibility of influencing the nomination or election of the candidate.  Further, 
the requester has stipulated that the reception will not be used to promote any other candidate 
who might be running for office in 2012, so the cost of the reception will not be an in-kind donation 
to influence the election of any other candidate.  
 
The Board was asked for an opinion on a similar set of facts in Advisory Opinion 285.  In that 
opinion, an incumbent office holder who had decided not to run for reelection also wished to use 
principal campaign committee funds to pay the cost of a party to thank staff and other individuals 
who worked with the incumbent over the years.  The Board authorized the use of principal 
campaign committee funds to pay for the party as a noncampaign disbursement conditioned on 
the party occurring after the November general election.  As explained above, the objective of 
insuring that the reception will not influence voting for the candidate is achieved by holding the 
event after the close of filing for office.  If the candidate is precluded from appearing on the ballot, 
the Board sees no useful purpose in requiring the requester to wait until November to hold the 
reception. 
 
The Mindy Greiling Volunteer Committee may use its funds to pay for the reception described in 
the facts of this opinion.  The funds spent on the event should be categorized as noncampaign 
disbursements on the Committee’s Report of Receipts and Expenditures. 
 
The noncampaign disbursement purpose described in Minnesota Statutes, section 10A.01, 
subdivision 26 (13), and the additional noncampaign disbursement recognized by this opinion, 
may be used for only a single event, which must occur during an election year for the office for 
which the candidate created the principal campaign committee.  
 
 
 
 
 
 
 
Issued: April 3, 2012                                /s/ Greg McCullough                                                                         
      Greg McCullough, Chair 
      Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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Relevant Statutes 
 
 

Minnesota Statutes, section 10A.01 
 
Subd. 26.  Noncampaign disbursement.  "Noncampaign disbursement" means a purchase or 
payment of money or anything of value made, or an advance of credit incurred, or a donation in-
kind received, by a principal campaign committee for any of the following purposes: … 
  
(13) costs of a postelection party during the election year when a candidate's name will no 
longer appear on a ballot or the general election is concluded, whichever occurs first; … 
  
The board must determine whether an activity involves a noncampaign disbursement within the 
meaning of this subdivision. 
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