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SUMMARY 
 

Participation by a candidate in the fundraising efforts or in the promotion of an independent 
expenditure political committee constitutes cooperation or implied consent that will destroy the 
independence of an expenditure later made by the independent expenditure political committee 
to influence the candidate's election. 

FACTS 
 
As the attorney for a Minnesota candidate (the Candidate), as defined in Minnesota Statutes 
Chapter 10A, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board for an advisory 
opinion.  Your request is based on the following assumed facts, which you have provided: 

 
1. The Candidate has been approached by a group of individuals who intend to form an 

independent expenditure political committee1 (IEPC).  The group intends to register the 
IEPC with the Board as required by statute.  The IEPC intends to accept unlimited 
contributions from individuals and corporations.  It also intends to make expenditures 
expressly advocating the election or defeat of candidates for state office. 
 

2. Neither the Candidate nor the Candidate's principal campaign committee or any agent 
of the Candidate has any knowledge regarding the content, timing, or volume of any of 
the IEPC's expenditures.  The Candidate, the committee, and the Candidate's agents 
also have no knowledge about the location, mode, or intended audience of the IEPC's 
expenditures (e.g., choice between online advertisements and television 
advertisements or choice between a message targeted at voters who identify with a 
political party and a message targeted at independent-leaning voters). 
 
 
 

                                                
1 The requester of this opinion is an independent expenditure political committee, which is a specific type 
of association defined by statute and different from a political party unit or a general purpose political 
committee.  Application of this opinion is limited to independent expenditure political committees. 
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3. The group has asked the Candidate to assist the IEPC with fundraising, both by directly 
soliciting contributions for the IEPC and by appearing as a speaker at the IEPC's 
fundraising events.2 
 

 
Based on the above facts, you ask for an advisory opinion addressing the following questions: 

 
Question One 

 
May the Candidate solicit unlimited contributions from individuals and corporations to the IEPC 
without giving "consent, authorization, or cooperation" for any subsequent expenditures in 
support of the Candidate? 
 

Opinion 
 

This question requires the Board to examine the definition of independent expenditure, which is 
quoted only in part in the question posed by the Candidate.   
 
An independent expenditure is a special type of expenditure in Minnesota law because it can be 
made without financial limits and it may be made using unlimited contributions from any source 
of funding, including corporate money.  Additionally, an independent expenditure does not 
constitute a contribution to a candidate who may benefit from the expenditure.  Thus, it provides 
a means of supporting candidates without being bound by the financial limits applicable to 
contributions to candidates and without affecting the campaign expenditure limits for those 
candidates who have agreed to limits by signing a public subsidy agreement. 
  
An "expenditure" in Minnesota campaign finance law is a "purchase or payment . . . for the 
purpose of influencing the nomination or election of a candidate. . .."  Minn. Stat. § 10A.01, 
subd. 9. 

An independent expenditure is a form of expenditure that is defined in terms of conduct that is 
not associated with the expenditure.  The definition is as follows: 
 

"Independent expenditure" means an expenditure expressly 
advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, 
if the expenditure is made without the express or implied consent, 
authorization, or cooperation of, and not in concert with or at the 
request or suggestion of, any candidate or any candidate's 
principal campaign committee or agent.   
 

Minn. Stat. § 10A.01, subd. 18. 
 
An independent expenditure is a type of "expenditure".  Therefore, it is a "purchase or 
payment."  However, the definition of independent expenditure also says that the purchase or 
payment must "expressly advocat[e] the election or defeat of a clearly identified candidate."   
                                                
2 The Board assumes that the fundraising is not undertaken in such a way that the fundraising itself would 
promote the Candidate's election.  If the fundraising was conducted in such a way that it was deemed to 
be for the purpose of influencing the Candidate's election, costs of the fundraising activities themselves 
could constitute an in-kind contribution to the Candidate in the form of an approved expenditure. 
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The act of making a purchase or payment, in its most reduced form, is a financial transaction, 
not a communication.  The purchase or payment transaction, itself, cannot advocate for or 
against anything.  Thus, under the statute, an independent expenditure must include the 
communication that results from the payment or purchase because only the resulting 
communication can meet the advocacy requirement. 
 
This interpretation is supported by section 10A.17, subdivision 4, which provides for a disclaimer 
by an association that makes independent expenditures.  The disclaimer must be included on all 
communications, including literature, and must say that "the activity is an independent 
expenditure and is not approved by the candidate nor is the candidate responsible for it."   
 
The definition of independent expenditure and the independent expenditure disclaimer 
requirement lead to the conclusion that an independent expenditure is not merely a spending 
decision or a payment transaction, but includes all of the activities needed to make the 
communication.  Creating a communication requires fundraising, budgeting decisions, media 
design, acquisition or development of graphics and text, production, distribution of the final 
product, and other associated processes. 
 
To be an independent expenditure, a communication and all of the processes or activities 
leading to its eventual publication must meet the requirements of the independent expenditure 
definition cited above. 
 
The independent expenditure definition includes seven types of activities, communications, or 
relationships that will defeat the independence of an expenditure.  Examined from the other 
perspective, the statute says that an expenditure is not an independent expenditure if any one 
of the following is true:   
 

the expenditure is made with the express consent of the candidate, 
the expenditure is made with the implied consent of the candidate, 
the expenditure is made with the authorization of the candidate, 
the expenditure is made with the cooperation of  the candidate, 
the expenditure is made in concert with the candidate, 
the expenditure is made at the request of the candidate, or 
the expenditure is made at the suggestion of the candidate. 

 
The Board assumes that the legislature, through the use of this comprehensive list of prohibited 
communications and relationships, intended to require the highest degree of separation 
between candidates and independent expenditure spenders that is constitutionally permitted.  In 
fact, when the statute was enacted it included a clause that completely precluded recognition of 
independent expenditures made by political parties once they had candidates on the ballot.  
While that clause was stricken by the courts as unconstitutional, it is still instructive with respect 
to the concern the legislature had about maintaining separation between candidates and 
associations that could raise and spend money without statutory limits to influence the elections 
of those same candidates. 
 
Because each of the activities, communications, or relationships listed in the statute is 
prohibited if the expenditure is to be classified as an independent expenditure, the existence of 
any one will defeat the independence of the expenditure.  For that reason, it is not necessary in 
the present matter that the Board examines each of the seven factors.   
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In this matter, the Board focuses on the questions of whether the eventual communication 
hypothesized in the request is made "without the . . . cooperation of"  and "without the . . . 
implied consent of" the candidate.   
 
The phrase "without the cooperation" of the candidate suggests that there should be no 
participation of the candidate in any process that leads to the resulting independent expenditure.  
This advisory opinion request, however, raises the question of whether the prohibited 
cooperation extends to fundraising and promotion that directly results in generating money 
needed to make an independent expenditure. 
  
As noted above, the broad language and the history of section 10A.01, subdivision 18, 
convinces the Board that the legislature intended the types of conduct that are prohibited in the 
independent expenditure context to be applied broadly to eliminate as much interaction between 
candidates and independent spenders as is constitutionally permitted. 
 
Acting in cooperation with an association developing independent expenditure communications 
does not require coordination of efforts to reach an end result as acting “in concert with” or “in 
coordination with” the association might require.  A candidate may be found to have cooperated 
with an association in the process of making expenditures intended to be independent 
expenditures even if the candidate has not coordinated the candidate's efforts with those of the 
association to reach a particular mutually beneficial result.   
 
Applying section 10A.01, subdivision 18, based on the language of the provision and the 
legislative intent in enacting it, the Board concludes that acting in cooperation is established if it 
is shown that there was active participation by the candidate in at least one of the various 
processes or activities that are undertaken to make an expenditure. 
 
The facts of the request suggest a close relationship between the Candidate and the IEPC.  A 
candidate will not be approached by an independent expenditure political committee to engage 
in fundraising unless the candidate's expressed values and goals are consistent with those of 
the political committee.  Conversely, a candidate would not consider engaging in fundraising for 
a political committee whose values and goals were contrary to those of the candidate.  It is this 
very alignment of values and goals that makes it possible, perhaps likely, that the IEPC would 
decide to engage in independent expenditure communications to affect the Candidate's 
election.  If the IEPC does engage in independent expenditure communications to affect the 
Candidate’s election, the Candidate’s cooperation in the IEPC's fundraising will have helped 
make those communications possible. 
 
This point may give rise to an argument that the IEPC can establish two accounts so that it is 
not money raised by this candidate, but other money that is used to influence this candidate's 
nomination or election.  This argument has been rejected by the Board in other contexts, as the 
Board has long declined to recognize the separation of general treasury money into segregated 
accounts for reporting or other purposes. 
 
An independent expenditure political committee is a unique form of political committee in that it 
engages only in making independent expenditures to influence candidate elections.  Thus, any 
cooperation with an independent expenditure political committee is an effort in support of those 
expenditures.  Allowing a candidate to solicit contributions to an independent expenditure 
political committee therefore defeats the purpose of the independent expenditure statutes: to 
insure that independent expenditures are, in fact, completely independent of the candidate. 
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Similarly, permitting candidates to solicit contributions to an independent expenditure political 
committee that then makes expenditures for that same candidate would provide a way for 
contributors to circumvent the limits on contributions to a candidate and for candidates to 
circumvent the limits on campaign expenditures agreed to by most candidates.   
 
An independent expenditure political committee is also unique in that it is the only type of 
association that is permitted, without restriction or limit, to accept corporate contributions to 
influence candidate elections.  Corporations are not permitted to donate directly or indirectly to 
candidates and candidates are not permitted to accept contributions from corporations.  Yet for 
some IEPCs, corporations are their largest source of money.  To permit a candidate to solicit 
corporate contributions to an independent expenditure political committee that, in turn, makes 
an expenditure to influence the election of that same candidate would provide a simple 
mechanism for corporations to directly support candidates while avoiding the prohibition on 
direct or indirect contributions to candidates by making a technical claim of independence. 
 
Based on the above analysis, the Board concludes that fundraising for, or promotion of, an 
IEPC constitutes cooperation that destroys the independence of any subsequent expenditures 
made by the IEPC to affect the Candidate's election.  Thus, an IEPC is prohibited from making 
expenditures for a candidate who participates in fundraising for or promotion of that same IEPC.  

The Board recognizes that implied consent by a candidate typically arises from the candidate's 
actions rather than from words.  In the immediate matter, the candidate has entered into a 
partnership with a political committee to enable the political committee to raise money in order 
to make expenditures.  By the act of participating in the political committee's operations through 
fundraising  and/or promoting the political committee through participation at events the 
candidate is impliedly consenting to the political committee's actions.  If those actions include 
making expenditures for that same candidate, the candidate's implied consent extends the 
making of those expenditures which, as a result, will not be independent expenditures. 

The situation is quite different with party units.  Candidates cannot raise money from 
corporations for party units because party units cannot accept corporate money.  Thus, the 
ability to circumvent the prohibition on corporate contributions to candidates by directing the 
corporate money to another entity does not exist.  Additionally, party units engage in a wide 
range of activities beyond making independent expenditures.  And many of these activities are 
permitted by statute to be coordinated with candidates while still not counting as a contribution 
to the candidate.  For example, party units can provide staff support to groups of candidates as 
a multi-candidate expenditure. They can also produce and distribute sample ballots and conduct 
fundraising for their candidates in cooperation with those same candidates without the activities 
constituting contributions to the affected candidates.   

The differences between party units and independent expenditure political committees or funds 
are so significant that the Board does not conclude that fundraising for or promotion of a party 
unit by a candidate necessarily destroys the independence of an expenditure later made by the 
party unit promoting the election of that candidate.  However, in individual specific situations not 
now before the Board, a different conclusion might be reached. 
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Question Two 

May the Candidate participate in fundraising events where the IEPC solicits unlimited 
contributions from individuals and corporations? 
 

Opinion 
 

The Candidate may participate in fundraising events where the IEPC solicits unlimited 
contributions from individuals and corporations.  However, as discussed in the opinion to 
Question One, if the Candidate has participated in fundraising for the IEPC, no expenditure 
made by the IEPC will be considered to be independent from the Candidate.3 
 

Question Three 
 
May the Candidate promote the IEPC to the Candidate's supporters without directly soliciting 
funds? 
 

Opinion 
 

The Candidate may promote the IEPC to the Candidate's supporters without directly soliciting 
funds.  However, even assuming that the Candidate and the IEPC are able to design a 
promotion of the IEPC that is not the equivalent of a solicitation of funds (direct or indirect), the 
level of cooperation in such a relationship is still sufficient to defeat the independence of any 
subsequent expenditure to promote the election of the Candidate. 
 
 

Questions Four and Five 
 

Would it lessen the risk of a coordinated expenditure if the Candidate and the Candidate's 
campaign took the following actions? 

 
(a)  Avoid hiring employees, vendors, or consultants who have knowledge or 

decision-making authority regarding the IEPC's strategies or expenditures. 
 

(b)  Avoid sharing any non-public information with the IEPC about the campaign's 
plans, strategies, or needs. 

 
(c)  Avoid conversations with any person making decisions for the IEPC about the 

IEPC's proposed expenditures or the campaign's plans. 
 

Are there any other actions the Candidate could take to lessen the risk of a coordinated 
expenditure with the IEPC? 
 
 

                                                
3 The request does not ask whether the Candidate may raise money for the IEPC after the IEPC has 
made expenditures to influence the nomination or election of the Candidate.  The switching or timing of 
the fundraising and the expenditures will not protect the independence of the expenditures.  To permit 
such an approach would open the door to making expenditures on credit or with front money for 
candidates who are later asked to raise money for the very organization that made the expenditures.   
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Opinion 
 

This opinion is based on activities of the Candidate in promoting or participating in fundraising 
for the IEPC so as to enhance its ability to raise money to make expenditures.  None of the 
factors mentioned in questions four and five will change the nature of the cooperation on which 
this opinion is based. 
  
 
 
 
 
 
Dated:  February 11, 2014                    /s/ Deanna Wiener  

Deanna Wiener, Chair 
      Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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