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SUMMARY 

 
An individual is deemed a candidate under Chapter 10A when the individual self-funds activities 
(1) that cost more $100 and (2) that are made for the purpose of bringing about the individual’s 
nomination or election to office.  Certain very limited activities may be undertaken by an 
individual exploring a candidacy without making the individual a candidate.  A candidate who 
has not formed a principal campaign committee still must file campaign finance reports if the 
candidate self-funds campaign expenditures in excess of $750. 

FACTS 
 
As the attorney for an individual who is exploring whether to seek nomination and election to a 
Minnesota constitutional office, you ask the Campaign Finance and Public Disclosure Board for 
an advisory opinion.  Your request is based on the following assumed facts, which you have 
provided: 

 
1. For question 1 below, assume that the individual is exploring whether to seek nomination 

and election for a constitutional office in 2014. 
 
2. For question 1 below, assume that the individual has not decided whether to seek 

nomination and election for a constitutional office in 2014. 
 
3. For question 1 below, assume the individual has not received contributions or made 

expenditures in excess of $100 for the purpose of bringing about the individual’s 
nomination or election. 

 
4. For question 1 below, assume the individual has not given implicit or explicit consent for 

any other person to receive contributions or make expenditures in excess of $100 for the 
purpose of bringing about the individual’s nomination or election. 

 
5. For question 1 below, assume the individual will spend only the individual’s own money 

on the activities described in the question. 
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6. For question 2 below, assume that the individual has decided to seek nomination and 

election for a constitutional office in 2014. 
 
7. For question 2 below, assume the individual will spend only the individual’s own money 

on the campaign, or the individual will not accept contributions totaling more than $750 
from other people and will not want or seek public funding for the campaign. 

 
8. For all questions, assume the individual has not formed or registered a principal 

campaign committee. 
 
9. For all questions, assume the individual has not taken the action necessary under the 

law of this state to qualify for nomination or election. 
 

Question One 
 

Must an individual file a campaign finance report under Minnesota Statutes section 10A.20, 
subdivision 6, if the individual takes one or more of the following actions: 
 
1) self-funds background research about himself or herself as part of the exploratory 

process; 
2) self-funds name-recognition polling or issue polling as part of the exploratory process; 
3) self-funds name-recognition polling or issue polling as part of the exploratory process 

and the polling questions reference the upcoming election for the constitutional office 
being considered by the individual; or 

4) self-funds focus group research as a means of further refining issue polling as part of the 
exploratory process. 

 
If the individual takes any one of these actions, does the individual need to form and register a 
principal campaign committee?  Similarly, by making such self-funded expenditures as part of 
the exploratory process, would the individual be deemed a “candidate” under Minnesota 
Statutes section 10A.01, subdivision 10? 
 

Opinion 
 
Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 10, provides as follows: 
 

"Candidate" means an individual who seeks nomination or election as a state 
constitutional officer, legislator, or judge. An individual is deemed to seek nomination or 
election if the individual has taken the action necessary under the law of this state to 
qualify for nomination or election, has received contributions or made expenditures in 
excess of $100, or has given implicit or explicit consent for any other person to receive 
contributions or make expenditures in excess of $100, for the purpose of bringing about 
the individual's nomination or election. 

 
A candidate must form and register a principal campaign committee with the Board if the 
candidate accepts more than $750 in contributions or accepts public subsidy.  Minn. Stat. § 
10A.105, subd. 1.  A candidate who is not required to form a principal campaign committee still 
must report to the Board if the candidate “makes campaign expenditures in aggregate in excess 
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of $750 in a year.”  Minn. Stat. § 10A.20, subd. 6. 
 
According to the provided facts, the individual has not yet decided whether to seek office and 
has not yet taken the action necessary to qualify for nomination or election to office.  Nor has 
the individual received contributions in excess of $100 or given consent for another person to 
receive contributions or make expenditures in excess of the $100 threshold.  Consequently, the 
individual can be deemed a candidate under Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 10, 
only if the individual’s own payments for one or more of the activities identified in the question 
exceed the $100 threshold and are made “for the purpose of bringing about the individual’s 
nomination or election.” 
 
The first activity listed is the self-funding of background research on the individual that is 
undertaken before the individual has decided to seek office.  Running a background check on 
oneself when deciding whether to run for office is sufficiently remote from the process of 
seeking nomination or election to office that it will not transform an individual into a candidate by 
operation of Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 10. 
 
The second activity listed is name-recognition polling that again is undertaken before the 
individual has decided to seek office.  Polling, however, involves contact with potential voters.  A 
poll theoretically could be structured both to measure the name recognition of the individual and 
to also create a positive impression of the individual in a way that could help bring about the 
individual’s nomination or election.  Consequently, whether name-recognition polling is an 
activity that transforms an individual into a candidate by operation of Chapter 10A depends on 
the specific content of the poll. 
 
If the questions in the poll simply ask voters whether they have heard of the individual or 
whether they have an impression of the individual, the potential influence on the voters would be 
minimal.  When name-recognition polling can have only a minimal effect on voters, the Board 
will not consider the polling to be for the purpose of bringing about the individual’s nomination or 
election and this activity will not transform an individual into a candidate under Chapter 10A. 
 
Conversely, if the poll questions refer to the individual in a way that could change the voter’s 
impression of the individual or the individual’s potential opponents, the poll could help to bring 
about the individual’s nomination or election to office.  An individual who authorizes this type of 
polling would be deemed a candidate under Chapter 10A if the cost of the activity exceeds 
$100. 
 
The final activities listed in question one are issue polling and focus group research.  These 
activities are conducted to determine which issues are most important to potential voters and 
which messages best resonate with voters on those issues.  This information then is used to 
develop a more effective campaign to nominate or elect an individual.  Because the information 
gathered from issue polling and focus group research is so directly related to bringing about an 
individual’s nomination or election, an individual who authorizes these activities would be 
deemed a candidate under Chapter 10A if their cost exceeds $100. 
 
Under the facts presented for question one, the individual will not accept any contributions or 
public subsidy.  Thus, even if the individual is deemed a candidate under Chapter 10A due to 
one of the activities discussed above, the individual would not be required to form or register a 
principal campaign committee with the Board.  See Minn. Stat. § 10A.105, subd. 1 (candidate 
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must form and register principal campaign committee when candidate receives more than $750 
in contributions or accepts public money).  
  
Even without a campaign committee, however, a self-funded candidate still must disclose 
expenditures when those expenditures exceed $750 in a calendar year.  See Minn. Stat. § 
10A.20, subd. 6 (candidate who does not register principal campaign committee must file 
reports when expenditures exceed $750).  An expenditure is “a purchase or payment of money 
or anything of value or an advance of credit, made or incurred for the purpose of influencing the 
nomination or election of a candidate.”  Minn. Stat. § 10A.01, subd. 9. 
 
An activity that is undertaken for the purpose of bringing about the individual’s nomination or 
election also would be an activity undertaken “for the purpose of influencing the nomination or 
election of a candidate.”  Id.  Thus, if the cost of any of the activities undertaken for the purpose 
of bringing about the individual’s nomination or election exceeds $750, alone or in aggregate, 
the individual must file campaign finance reports with the Board.  The schedule for filing these 
reports is in Minnesota Statutes section 10A.20, subdivisions 2 and 6. 
 

Question Two 
 
Must an individual file a campaign finance report under Minnesota Statutes section 10A.20 if the 
individual, having decided to seek nomination and election for a constitutional office, takes one 
or more of the following actions: 
 
1) self-funds communication development such as issue statements or media training; 
2) self-funds creative work such as the development of a campaign website, introductory 

video, and logo; or 
3) self-funds the purchase of mailing lists. 
 
Does the individual need to form and register a principal campaign committee?  Similarly, by 
making such self-funded expenditures, would the individual be deemed a “candidate” under 
Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 10? 
 

Opinion 
 
As stated above, a candidate is someone “who seeks nomination or election” to a state-level 
office or who is deemed to seek nomination or election to an office because the individual meets 
the criteria listed in Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 10.  Under the facts 
presented for question two, the individual already has decided to seek nomination and election 
to an office when the individual undertakes the listed actions.  Because the individual is 
someone "who seeks nomination or election" to office, the individual is a candidate under the 
Chapter 10A definition. 
 
Under the facts presented for question two, the individual will not accept any contributions or 
public subsidy.  Thus, even if the individual is a candidate under Chapter 10A, the individual 
would not be required to form or register a principal campaign committee with the Board.  See 
Minn. Stat. § 10A.105, subd. 1 (candidate must form and register principal campaign committee 
when candidate receives more than $750 in contributions or accepts public money). 
 
Even without a campaign committee, however, a self-funded candidate still must disclose 
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expenditures when those expenditures exceed $750 in a calendar year.  See Minn. Stat. § 
10A.20, subd. 6 (candidate who does not register principal campaign committee must file 
reports when expenditures exceed $750).  As discussed above, an expenditure is an expense 
made or incurred to influence the nomination or election of a candidate.  Minn. Stat. § 10A.01, 
subd. 9.  Because the individual has decided to seek office, all of the activities listed in question 
two are undertaken to influence the individual’s nomination or election to that office.  The 
individual therefore must file campaign finance reports with the Board if the cost of the activities 
exceeds $750. 
 

Question Three 
 
If after the activities described in questions one and two above are taken, the individual later 
forms and registers a principal campaign committee, can that committee then purchase the 
results or products of those activities for fair market value from the individual and then report 
those purchases as expenditures? 
 

Opinion 
 
If the individual forms a principal campaign committee, nothing in Chapter 10A prevents the 
committee from purchasing the results or products of the activities listed in questions one and 
two from the individual for fair market value.  The individual also could make an in-kind 
contribute of the results or products to the committee.  The amount of this in-kind contribution 
would be the fair market value of the donated results or products.  In both cases, the fair market 
value of the results or products would be the amount that the individual paid for those results or 
products.  See Minn. R. 4503.0100, subpt. 3a (fair market value is the amount that individual 
would pay to buy same service or item in open market). 
 
 

 
Dated:  February 11, 2014                  /s/ Deanna Wiener 
      Deanna Wiener, Chair 
      Campaign Finance and Public Disclosure Board 
  



- 6 - 
 

Relevant Statutes 
 
Minn. Stat. § 10A.01 DEFINITIONS 
 

Subd. 9. Campaign expenditure. "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or incurred 
for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for the purpose of 
promoting or defeating a ballot question. 

 
. . . .  

 
Subd. 10. Candidate. "Candidate" means an individual who seeks nomination or election 

as a state constitutional officer, legislator, or judge. An individual is deemed to seek nomination 
or election if the individual has taken the action necessary under the law of this state to qualify 
for nomination or election, has received contributions or made expenditures in excess of $100, 
or has given implicit or explicit consent for any other person to receive contributions or make 
expenditures in excess of $100, for the purpose of bringing about the individual's nomination or 
election. A candidate remains a candidate until the candidate's principal campaign committee is 
dissolved as provided in section 10A.243. 
 
Minn. Stat. § 10A.105 PRINCIPAL CAMPAIGN COMMITTEE. 
 

Subdivision 1. Single committee. A candidate must not accept contributions from a 
source, other than self, in aggregate in excess of $750 or accept a public subsidy unless the 
candidate designates and causes to be formed a single principal campaign committee for each 
office sought. A candidate may not authorize, designate, or cause to be formed any other 
political committee bearing the candidate's name or title or otherwise operating under the direct 
or indirect control of the candidate. However, a candidate may be involved in the direct or 
indirect control of a party unit. 
 
Minn. Stat. § 10A.20 CAMPAIGN REPORTS 
 
 Subd. 6. Report when no committee. (a) A candidate who does not designate and 
cause to be formed a principal campaign committee and who makes campaign expenditures in 
aggregate in excess of $750 in a year must file with the board a report containing the information 
required by subdivision 3. Reports required by this subdivision must be filed by the dates on 
which reports by principal campaign committees must be filed. 
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