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ADVISORY OPINION 452 
 

SUMMARY 
 
Committees may jointly purchase services and products from a commercial vendor without the 
use of a third-party intermediary.   
 

Facts 
 
As a representative of a committee registered with the Board, you ask the Campaign Finance 
and Public Disclosure Board for an advisory opinion to clarify the guidance found in Advisory 
Opinion 436.1   In particular, the answer provided to question 2 of Advisory Opinion 436 gives 
direction on how political committees may jointly purchase services from a commercial vendor 
without making an inadvertent in-kind contribution, or a prohibited contribution, between the 
committees that are  making the purchase.   The facts from Advisory Opinion 436 that are 
relevant to question 2, and needed to understand the basis of this opinion, are as follows. 

 
1. The vendor is a commercial corporation that operates a research and opinion polling 

service that provides its customers with information which helps their election related 
activities in Minnesota.     
 

2. The vendor’s customers include candidate committees, political party units, political 
committees and funds, and independent expenditure committees and funds registered 
with the Board. 
 

3. The vendor has in place policies and procedures that prohibit its customers from 
discussing their election related plans, including how the customer will use polling and 
research information, with employees of the vendor.   
 

4. The vendor sells discrete research and polling projects in response to specific requests 
received from customers. The vendor charges either an hourly rate or a flat fee for these 
services.  Both the hourly rate and the flat fee will reflect a rate the vendor reasonably 
believes will exceed the cost to produce the work requested.   
 

5. If two or more customers jointly ask the vendor to work on a discrete research or polling 
project, the vendor will charge the same hourly rate or flat fee as it would if only one 
customer were purchasing the product.  The cost of the project will be divided between 
the customers so that each customer pays an equal and proportionate share of the total 
project cost.   

 
In addition, for the purposes of this opinion, the Board provides this definition. 

 

                                                
1 Advisory Opinion 436 (Nov. 5, 2013) https://cfb.mn.gov/pdf/advisory_opinions/AO436.pdf   

https://cfb.mn.gov/pdf/advisory_opinions/AO436.pdf
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6. “Bona fide use” means that each committee has an authentic, genuine, and real need for 
the services provided by the vendor that is autonomous of the needs of other 
committee(s) that jointly purchase the services. 
 

Background 
 
Advisory opinions issued by the Board provide safe harbor to a requestor who follows the 
advice given in the opinion.   Political committees often refer to advisory opinions that were not 
issued to them for guidance on their behavior and for an understanding of how the Board 
interprets a given statutory requirement.   In this opinion, the requestor asks for clarification on 
Advisory Opinion 436, which it has used for guidance when making joint purchases of services 
with other registered political committees.   
 
Advisory Opinion 436 was issued to a commercial vendor that provides issue and candidate 
related research and polling services for use in political campaigns.   The vendor was willing to 
sell its products to two or more committees that jointly purchased the products at the same rate 
or flat fee that would be charged to a single committee purchasing their products.  Question 2 
and the opinion provided in Advisory Opinion 436 are as follows: 
 

Question 2:  If two or more registered committees or funds evenly share the cost of 
purchasing a specific set of research or polling services, will the registered committees or 
funds have made in-kind contributions to each other equal in value to the amount each 
committee or fund saved by not purchasing the services alone? 

 
Opinion:  No, as long as all parties that are a part of the joint purchase have a bone fide 
use for the services purchased and the share each party pays is equivalent to the 
proportionate benefit each party expects to receive from the service.  Registered 
committees and funds, like any other consumer, try to derive the best value possible for 
their money.  As long as all of the parties in a joint purchase of services have a legitimate 
use for the services, and the joint purchase is a way to buy needed services at a reduced 
cost, then the joint purchase is not an in-kind contribution.        

 
If, however, a participant in a joint purchase has no need for the services acquired, then 
the purpose of the joint purchase changes.  A party to a joint purchase of services that has 
no bona fide use for the services is partially subsidizing the services used by the other 
participants in the purchase.  In this scenario the cost paid by the party that had no use for 
the service is an in-kind contribution to any registered committee that received the service 
through the joint purchase.  An in-kind contribution is not necessarily prohibited, but as 
pointed out by Advisory Opinion 410, an in-kind contribution between an IEPC and any 
other type of registered committee, is a violation of Chapter 10A. 

 
An in-kind contribution may also occur if the cost paid by a party to a joint purchase is 
significantly disproportionate to the parties’ use of the service.  In such a case, the parties 
must allocate the cost of the service in proportion to the benefit they received from it…. 

 
To this point in Advisory Opinion 436 the guidance is clear, a joint purchase by committees of 
research and polling services does not create an in-kind contribution between the committees 
as long as 1) each committee has a bona fide use for the services, and 2) each committee pays 
an equal or proportionate share of the cost of the services. 
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However, the vendor in Advisory Opinion 436 stated that it had policies prohibiting its 
employees from discussing with customers their use of purchased services and the customers’ 
election related plans.  The Board noted in the opinion that these policies would prevent the 
vendor from ensuring that each committee involved in a joint purchase had a bona fide use for 
the services, and also would prevent the vendor from knowing if each committee was paying an 
equal or equitable share of the cost of the services.  In the opinion, the Board provided that it “… 
may investigate to determine if all parties to the purchase had a bona fide need for the information 
acquired and that the amount paid in a joint purchase was appropriate.”   
 
The requestor believes that committees have tried to comply with the guidance of Advisory 
Opinion 436 in part by using a third-party vendor to act as a conduit between the vendor 
providing the services and the committees that are purchasing the services.  Presumably the 
third-party vendor determines that each committee that participates in the joint purchase has a 
bona fide use for the product, and that each committee is paying an equal or equitable share of 
the cost.   
 
With this background in mind, the requestor asks the following questions. 
 

Issue One 
 

Is a third-party vendor required to properly execute a joint purchase of bona fide services from a 
commercial vendor? 

 
Opinion One 

 
No, the use of a third-party vendor is not required.  The committees that jointly purchase the 
services are ultimately responsible for complying with the provisions of Chapter 10A.     
Committees that agree to make a joint purchase, and wish to avoid making an in-kind 
contribution, will need to determine beforehand that all committees have a bona fide use for the 
services and that each committee pays for an equal or proportionate share of the services.  As 
documentation of their compliance the Board recommends that the participating committees 
keep as records the calculations and relevant communications used to determine that an in-kind 
contribution did not occur.   
 

Issue Two 
 

May committees directly contract with a vendor for services and split the costs, provided the 
other necessary conditions are met?      
 

Opinion Two 
 

Yes, both this opinion and Advisory Opinion 436 acknowledge that committees may jointly 
purchase services assuming that no unreported or impermissible in-kind contributions occur.  
The use of a third-party vendor to purchase the services is permissible, but not required.    
 

Issue Three 
 

If committees do contract directly with a vendor, does the administrative work of the committee 
acting as point of contact with the vendor constitute an in-kind contribution from that group to 
the other committees?  
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Opinion Three 

 
No, a committee acting as the point of contact for a joint purchase is not reducing the cost of the 
service provided by the vendor to the other committee.  The communications between the 
committees making the joint purchase will offset any potential savings by a committee not 
directly communicating with the vendor.   

 
 

 
 
 
 
 
Issued February 5, 2020  _____/s/ Margaret Leppik ______________                  
     Margaret Leppik, Acting Chair 
     Campaign Finance and Public Disclosure Board 
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