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From:  Gary Goldsmith, Executive Director   Telephone:  651-296-1721 
 
 
The analysis and opinions set forth in Issue One and Issue Two of Advisory Opinion No. 336, 
regarding the interpretation of “express advocacy” and “independent expenditure”, were 
superseded by the Board’s subsequent decision in Matter of the Complaint of Novack regarding 
Minnesota Majority, which is available at: 
 
http://www.cfboard.state.mn.us/bdinfo/investigation/120208MN_Majority.pdf 
 
Accordingly, the analysis and opinion set forth in Issue One and Issue Two of Advisory Opinion 
No. 336, regarding the interpretation of “express advocacy” and “independent expenditure”, are 
no longer effective. 
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State of Minnesota 
Campaign Finance & Public Disclosure Board 

First Floor South, Centennial Building.  658 Cedar Street.  St. Paul, MN  55155-1603 
 
   

THE FOLLOWING PUBLICATION DOES NOT IDENTIFY THE REQUESTER 
OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON-PUBLIC DATA 

 under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 
 
  
RE: Use of specific words or phrases in campaign expenditures, independent 

expenditures, or lobbying communications and disclosure of funds used for 
lobbying purposes. 

 
 

ADVISORY OPINION 336 
 

 
SUMMARY 

 
Campaign expenditures, independent expenditures, and lobbying communications are 
defined by their purpose, and do not require the presence of specific words or phrases in 
order to come under the provisions of Minnesota Statutes Chapter 10A.  A lobbyist 
principal must disclose to the Board the name of an individual or entity who provides, 
either directly or as a percentage of their total dues or contributions, over $500 for 
lobbying efforts.    
 

FACTS 
 
As the legal representative for an association, you ask the Campaign Finance and Public 
Disclosure Board  (the Board) for an advisory opinion based on the following facts: 
 
 
 

1. The association you represent is a nonprofit corporation registered in Minnesota.   
 
2. The association proposes to create voter guides and scorecards to inform the 

public of “candidates’ qualifications for office, records and positions.  The 
association also proposes to produce “communications to the public urging the 
general public to contact legislators to influence legislation”.   

 
3. For the purposes of this advisory opinion the association defines words of 

“express advocacy” as: “vote for”, “elect”, “support”, “cast your ballot for”, 
“Smith for Congress”, “defeat”, and “reject”. 
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4. The association may spend more than $500 to compensate a lobbyist, and may 
spend more than $50,000 in a calendar year on communications that influence 
legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan 
governmental unit. 

  
ISSUE 1 

 
Are organizations whose major purpose is to engage in communications to “influence the 
nomination or election of a candidate or to promote or defeat a ballot question”, but 
whose communications do not include express words of advocacy (as provided in fact #3 
of this opinion) subject to regulation as a political committee?   
 

OPINION 
 
Yes. If an organization’s major purpose is to produce communications to influence the 
nomination or election of a candidate for judicial office, the state legislature, a 
constitutional office, or to promote or defeat a statewide ballot question, the organization 
is a political committee as provided in Minn. Stat. §10A.01, subd. 27.  Depending on the 
presence of coordination with a candidate or the candidate’s committee the 
communication as described would be either an approved campaign expenditure or an 
independent expenditure as defined in Minn. Stat. §10A.01, subd. 9 and 18. Neither 
definition requires the presence of specific words or any other condition beyond the 
“purpose” of the expenditure.   
  

ISSUE 2 
  
Would communications by the association which do not contain express words of 
advocacy but which are designed to “influence the nomination or election of a candidate 
or to promote or defeat a ballot question” be subject to regulation under the political fund 
requirements?  
 

OPINION 
 
Yes.  A “political fund” is defined and regulated in Minn. Stat. §10A.01, subd. 28, and 
Minn. Stat §10A.12.  Political funds have different priorities and are organizationally 
different than political committees, however, the test to determine if a communication is 
a reportable campaign expenditure or independent expenditure is the same. If the 
communications are designed to influence the nomination or election of a candidate for 
judicial office, the state legislature, a constitutional office, or to promote or defeat a 
statewide ballot question, the provisions of Chapter 10A apply to the communication and 
the political fund that produces the communication.  
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ISSUE 3 
 
Is an individual a lobbyist under Minnesota Statutes if the individual is paid and spends 
more than $250 or more than five hours in a month “for the purpose of attempting to 
influence legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan 
governmental unit, by communicating or urging others to communicate with public or 
local officials” if the communications lacked express words of advocacy?  
 

OPINION 
 
Yes.  The activities that define a lobbyist are those provided in Minn. Stat. §10A.01, 
subd. 21.  This statute does not require or prevent a lobbyist from including specific 
words or phrases in communications that have the purpose of attempting to influence 
legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit.       
 

ISSUE 4 
 

Will the association be a lobbyist principal if it either spends more than $500 in a 
calendar year to engage a lobbyist, compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of 
money by a lobbyist, or if it spends more than $50,000 to influence legislative or 
administrative action, or the official action of a metropolitan governmental unit, even 
though such communications would lack express words of advocacy?  
 

OPINION 
 

Yes.  Any communication made by an association for the purpose of influencing 
legislation or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental 
unit, or which urges others to communicate with public and local officials, must be 
reported to the Board as a lobbying disbursement.  If the cost of lobbying expenditures is 
greater than $50,000 in any calendar year, the association responsible for the 
communications must report to the Board as a lobbyist principal.  An association is also 
classified as a lobbyist principal if it spends more than $500 in aggregate in a calendar 
year to compensate a lobbyist.   As stated in the response to issue 3, lobbying 
communications are defined by their purpose, not by the presence or lack of any specific 
word or phrase. 
 

ISSUE 5 
 

A lobbyist is required by Minn. Stat. 10A.04, subd. 4(d), to report “each original source 
of money in excess of $500 in any year used for the purpose of lobbying to influence 
legislative action, administrative action, or the official action of a metropolitan unit”.  
Does this provision require a lobbyist principal to supply the lobbyist with a list of those 
individuals and associations who contributed more that $500 specifically for lobbying? 
Or should the lobbyist principal provide a list of all contributors over $500? 
 
 
 



OPINION 

The lobbyist principal must provide the lobbyist with a list of all individuals and 
associations who earmark their aggregate contribution of over $500 for lobbying 
purposes, and those individuals whose aggregate contributions multiplied by the 
percentage of the budget of the lobbyist principal used for lobbying is greater than $500. 
For example, a lobbyist principal uses 50% of its total budget for lobbying in Minnesota. 
If an individual or association contributed over $1,000 to the lobbyist principal, the 
individual's name, address, employer, or if self-employed, the occupation and place of 
business. must be disclosed to the Board. 

Issued i 125 /h7 m l a s  A. 
D O U ~ A .  ke~ley, Chair 
campaign ~ inance  and Public Disclosurh Board 
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Cited Statutes and Rules 
 
 

10A.01 DEFINITIONS.  
 
Subd. 9.    Campaign expenditure.  "Campaign expenditure" or "expenditure" means a 
purchase or payment of money or anything of value, or an advance of credit, made or 
incurred for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate or for 
the purpose of promoting or defeating a ballot question.  
  
An expenditure is considered to be made in the year in which the candidate made the 
purchase of goods or services or incurred an obligation to pay for goods or services.  
  
An expenditure made for the purpose of defeating a candidate is considered made for 
the purpose of influencing the nomination or election of that candidate or any opponent 
of that candidate.  
  
Except as provided in clause (1), "expenditure" includes the dollar value of a donation in 
kind.   
 
"Expenditure" does not include:  
  
  (1) noncampaign disbursements as defined in subdivision 26;  
  
 (2) services provided without compensation by an individual volunteering 
personal time on behalf of a candidate, ballot question, political committee, political fund, 
principal campaign committee, or party unit; or  
  
 (3) the publishing or broadcasting of news items or editorial comments by the 
news media.  
 
Subd. 21.    Lobbyist.  
 
 (a) "Lobbyist" means an individual:  
  
  (1) engaged for pay or other consideration, or authorized to spend money 
by another individual, association, political subdivision, or public higher education 
system, who spends more than five hours in any month or more than $250, not including   
the individual's own travel expenses and membership dues, in any year, for the purpose 
of attempting to influence legislative or administrative action, or the official action of a 
metropolitan governmental unit, by communicating or urging others to communicate with 
public or local officials; or  
 
  (2) who spends more than $250, not including the individual's own 
traveling expenses and membership dues, in any year for the purpose of attempting to 
influence legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan 
governmental unit, by communicating or urging others to communicate with public or 
local officials.  
 
 (b) "Lobbyist" does not include:  
  
  (1) a public official;  
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  (2) an employee of the state, including an employee of any of the public 
higher education systems;  
  
  (3) an elected local official;  
  
  (4) a nonelected local official or an employee of a political subdivision 
acting in an official capacity, unless the nonelected official or employee of a political 
subdivision spends more than 50 hours in any month attempting to influence legislative 
or administrative action, or the official action of a metropolitan governmental unit other 
than the political subdivision employing the official or employee, by communicating or 
urging others to communicate with public or local officials, including time spent 
monitoring legislative or administrative action, or the official action of a metropolitan 
governmental unit, and related research, analysis, and compilation and  dissemination of 
information relating to legislative or administrative policy in this state, or to the policies of 
metropolitan governmental units;  
  
  (5) a party or the party's representative appearing in a proceeding before 
a state board, commission, or agency of the executive branch unless the board, 
commission, or agency is taking administrative action;  
  
  (6) an individual while engaged in selling goods or services to be paid for 
by public funds;   
 
  (7) news medium or its employees or agents while engaged in the 
publishing or broadcasting of news items, editorial comments, or paid advertisements 
which directly or indirectly urge official action;  
  
  (8) a paid expert witness whose testimony is requested by the body 
before which the witness is appearing, but only to the extent of preparing or delivering 
testimony; or  
  
  (9) a party or the party's representative appearing to present a claim to 
the legislature and communicating to legislators only by the filing of a claim form and 
supporting documents and by appearing at public hearings on the claim.  
 

 
Subd. 27.    Political committee.  "Political committee" means an association whose 
major purpose is to influence the nomination or election of a candidate or to promote or 
defeat a ballot question, other than a principal campaign committee or a political party 
unit.  
  
Subd. 28.    Political fund.  "Political fund" means an accumulation of dues or voluntary 
contributions by an association other than a political committee, principal campaign 
committee, or party unit, if the accumulation is collected or expended to influence the 
nomination or election of a candidate or to promote or defeat a ballot question.  
 
  Subd. 33.    Principal.  "Principal" means an individual or association that:   
  
  (1) spends more than $500 in the aggregate in any calendar year to engage a 
lobbyist, compensate a lobbyist, or authorize the expenditure of money by a lobbyist; or  
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 (2) is not included in clause (1) and spends a total of at least $50,000 in any 
calendar year on efforts to influence legislative action, administrative action, or the 
official action of metropolitan governmental units, as described in section 10A.04, 
subdivision 6.   
 
10A.12 POLITICAL FUNDS.  
Subdivision 1.    When required.  An association other than a political committee or 
party unit may not contribute more than $100 in aggregate in any one year to 
candidates, political committees, or party units or make any approved or independent 
expenditure or expenditure to promote or defeat a ballot question unless the contribution 
or expenditure is made from a   political fund.   
  
 Subd. 2.    Commingling prohibited.  The contents of a political fund may not be 
commingled with other funds or with the personal funds of an officer or member of the 
fund.  
  
Subd. 3.    Treasurer.  An association that has a political fund must elect or appoint a 
treasurer of the political fund.  
  
Subd. 4.    Treasurer vacancy.  A political fund may not accept a contribution or make 
an expenditure or contribution from the political fund while the office of treasurer of the 
political fund is vacant.  
  
Subd. 5.    Dues or membership fees.  An association may, if not prohibited by other 
law, deposit in its political fund money derived from dues or membership fees.  Under 
section 10A.20, the treasurer of the fund must disclose the name of any member whose 
dues, membership fees, and contributions deposited in the political fund together exceed 
$100 in a year.  
  
Subd. 6.    Penalty.  A person who knowingly violates this section is guilty of a 
misdemeanor.  
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